Вести од индустријата

Примена на мономагнезиум фосфат

2023-06-13

Мономагнезиум фосфат, исто така познат како магнезиум фосфат монобазен или магнезиум дихидроген фосфат, е хемиско соединение со молекуларна формула Mg(H2PO4)2. Тоа е неорганска сол составена од катјони на магнезиум (Mg2+) и дихидроген фосфатни анјони (H2PO4-).

Во споредба со магнезиум дихидроген фосфат, кој има два фосфатни јони по магнезиум катјон, мономагнезиум фосфат содржи само еден фосфат јон по магнезиум катјон. Според тоа, хемиската формула на мономагнезиум фосфат е Mg(H2PO4)2.

Мономагнезиум фосфат може да се подготви со реакција на магнезиум оксид (MgO) или магнезиум хидроксид (Mg(OH)2) со фосфорна киселина (H3PO4). Формира бела, кристална цврста материја која е малку растворлива во вода.

Слично на магнезиум дихидроген фосфат, мономагнезиум фосфат има различни апликации, вклучувајќи:

Ѓубрива: Се користи како извор на магнезиум и фосфат во ѓубривата, обезбедувајќи основни хранливи материи за раст и развој на растенијата.

Индустријата за храна и пијалаци: Мономагнезиум фосфатот може да се користи како додаток на храна за да се подобри хранливата содржина на производите и да се обезбедат јони на магнезиум и фосфат.

Фармацевтски производи: Може да се користи како состојка во одредени лекови или додатоци во исхраната за кои е потребен извор на магнезиум или фосфат.

Третман на вода: Мономагнезиум фосфат понекогаш се користи во процесите на третман на вода за да се спречи формирањето на бигор и корозија во цевките и опремата.

Како и со секое хемиско соединение, важно е внимателно да се ракува со мономагнезиум фосфат и да се следат соодветни безбедносни мерки.


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept